Kamalduli kolostor Majk
Magyar English

A park

A majki kamalduli remeteség a hazai műemlékállományból egyedisége révén tűnik ki, mivel ez az egyetlen olyan remeterendi kolostor és kolostorkert, amely határainkon belül jó állapotban fennmaradt. Kertjeinek együttese leginkább azért méltó a figyelemre, mert annak egy jelentős része még 18. századi, barokk szerkezetét őrzi.

Ez alatt elsősorban a terepviszonyokat kell érteni, hiszen a kert teraszait határoló támfalak és az egyes kertrészek egyéb szerkezeti vonalai még nagyobbrészt eredeti helyükön állnak. Habár ezek a támfal és lépcsőelemek a barokk szerkezet legmeghatározóbb elemei, a barokk eredetű struktúra belső tereinek kitöltése már csak csekély részben mutatja a 18. századi állapotokat. A növényállományból a kert északkeleti sarkában álló vadgesztenyék származhatnak a kamalduliak korából, és feltehetően a kerti kút is ebből az időből maradt ránk. A 18. században a remeteházak kertjei legalább részben díszkertek voltak.

Biztosnak tekinthető, hogy az évszázadokon át tartó haszonkerti használat, az egykori díszkerti kialakítások minden nyomát eltüntette. Majkon is tájképi jellegű kertet alakítottak ki a 19. század utolsó negyedében, melynek alapvető struktúrája és kertépítészeti építményei, a fellelhető régészeti jelentőségű nyomok értelmezésével még helyreállíthatóak. Ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb emléke a grottakápolna előtti barokk medence helyén 20. században felállított lugas jellegű építmény áll.

A kastély mellett 17 különálló kis remetelakás található és az á1taluk körülvett udvaron egy félig lerombolt templom áll, melynek tornyára egy hatalmas borostyán (Hedera. helix) kúszik fel. Ennek a növénynek legvastagabb részén a szár kerülete 33 cm. Ilyen borostyán borítja be a kastély egyes részeit is. Az udvaron több helyen orgona (Syringa vulgaris) sövény húzódik. A délkeleti fekvésű park egyik legérdekesebb növénye a nehézszagú boróka (Juniperus sabina).

Ugyancsak értékes növény a hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), melynek formás alakja és magas életkora magára vonja az arra járók figyelmét. Érdemes megnézni a park két szép jegenyefenyőjét (Abies alba) is, mivel értékes növényei a területnek. Gyönyörű látványt nyújt a kastély erkélyére felkapaszkodó díszcserje, a lila akác (Wistaria sinensis). A park egyik részében több Tiszafa (Taxus baccata) is él sűrű csoportban. A kert másik érdekessége a tuja (Thuja occidentalis) és hasonlókép érdekes az életfa (Biota orientalis). A parkot ezenkívül még több cserje is díszíti: gyalogakác (Amorpha fruticosa), keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia), téli jázmin (Jazminum nudiflorum), nyári orgona (Buddleia davidii). A kerítés mentén hat óriási vadgesztenyefa (Aesculus hipocastanum) magasodik a kirándulók örömére.

(Forrás: Magócs Gusztáv,
www.majkiremeteseg.hu)
 

Látogatói információk

A remeteség nyitva tartása:
Hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.
TÁRLATVEZETÉSSEL látogatható minden egész órában!
Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés: 17 órakor. 
Nemzeti ünnepeken nyitva tartunk.
Elérhetőség: 34/ 560 - 690 (nyitva tartási időben)

A jegyárak a "LÁTOGATÓKNAK" menüpont alatt található!
 

Kérjük vegyék figyelembe az "AKTUÁLIS" menüpontunkat is!